home
 
  Succesvol veranderen|Themaverdieping
Succesvol veranderen
Voor succesvol veranderen zijn twee niveaus van belang. Het eerste niveau is de oppervlaktestructuur en bestaat uit al datgene waarover openlijk gesproken wordt. Het tweede niveau is de dieptestructuur, de wereld van onze aspiraties, emoties en waarden. Het is dit niveau dat primair ons gedrag bepaalt. Zaken waar we niet zo snel openlijk over praten. Het is het deel van de ijsberg dat onder water ligt. Over een plan van de directie kan rationeel overeenstemming bestaan, maar als de onderliggende verhalen de gewenste toekomst niet versterken, blijft verandering uit.

Een missie gloedvol en glossy beschrijven door een directie of een consultant is niet genoeg. Een missie ontleent haar kracht als het aansluit op de aspiraties, ervaringen en toekomstbeelden van medewerkers. Verandering ontstaat door positieve ervaringen gemeenschappelijk te maken. Het samen herschrijven van de toekomst. Een valide methode om tot een gemeenschappelijk verhaal te komen is waarderend onderzoek: appreciative inquiry. Op deze manier ontstaat een eigen authentieke missie, én een gezamenlijk gecreëerde toekomst. Mensen willen graag deel uitmaken van een dergelijke organisatie. Een organisatie die wat betekent! Waarover je met trots kunt vertellen aan anderen. Een organisatie die je emotioneel raakt.
Meer weten over appreciative inquiry: http://www.taosinstitute.net/david-cooperrider-phd »

 
   
 
 
“Klantgestuurd ondernemen invoeren”
Interviews met medewerkers en stakeholders leidden tot duidelijke kernwaarden die door allen werden gedragen...lees meer »
Woningcoorporatie in het Noorden van het land
disclaimer